איך הופך "בית התבשיל" מסוף המאה ה-19 למרכז קהילתי למוסיקה?

פריסת התוכניות לשיפוץ
  "ישן-חדש" - שיתוף פעולה בין סטודנטים לעיצוב פנים במכללה למנהל לבין אגף התכנון בעירייה הוביל לתערוכה בנושא "בית התבשיל" אשר הוצגה במבואת העירייה; בתערוכה הציגו הסטודנטים עבודות העוסקות בהפיכתו של "בית התבשיל", מבנה לשימור מסוף המאה ה-19, למבנה קהילתי מסוגים שונים.

 בחודש שעבר, הוצגה במבואת העירייה תערוכה בנושא "בית התבשיל", אשר נערכה במסגרת פעילות הסטודיו לעיצוב של תלמידי שנה ג' לעיצוב פנים, במסלול האקדמי המכללה למינהל.

 העבודות, אשר הוצגו בתערוכה  עסקו בהפיכתו של "בית התבשיל", בניין לשימור מסוף המאה ה-19, הממוקם מול היקב בראשון לציון, למבנה ציבורי-קהילתי עכשווי בעל אופי משתנה.

 הבית נבנה על ידי פקידות הברון בשנת תרמ"ט, 1889, ושימש כבית מגורים לפקידי היקב ולעובדים אחרים של פקידות הברון. בשנת תרס"ח, 1908, נחנך בקומה הראשונה של המבנה מטבח פועלים – בית התבשיל לפועלי היקב. בשנים מאוחרות יותר שכן במקום סניף של "כרמל מזרחי".

"בית התבשיל" נמצא כיום בבעלות אגודת הכורמים ובכוונתה לשפץ ולשמר את הנכס. על תכנון השימור מופקד האדריכל סעדיה מנדל.

העבודות הוצגו במסגרת קורס בהנחיית האדריכל דב אלון והאדריכלית נטע מנדל, במסגרתו חוו הסטודנטים הכרה עם סוגיות השימור, טכנולוגיית בנייה וסגנון בנייה לצורך תכנון תוכנית חדשה המשלבת את מגבלות השימור בקונטקסט החדש.

 במסגרת הקורס עסקו הסטודנטים בהכרת עקרונות השימור, הכרת המבנה המיועד לשימור והסביבה בה הוא נמצא והבנת ערכו ההיסטורי, האורבני האדריכלי והתרבותי. כמו כן עסקו הסטודנטים בבחינת התרומה של המרכז הקהילתי המתוכנן לסביבתו, בחינת הסוגיות העולות משילוב המרכז הקהילתי במבנה המיועד לשימור, פיתוח החשיבה היצירתית בעיצוב המרכז במגבלות השימור ותכנונו תוך יצירת דיאלוג בין שני התחומים.

 גם בעתיד הקרוב צפויים שיתופי פעולה נוספים בין החוג לעיצוב פנים בראשות האדריכלית כרמלה יעקובי וולק, במסגרת חגיגות 130 שנה לראשון לציון.

 כתבה:  יפעת חמו, סגנית דוברת העירייה

1 באוגוסט 2011