לקראת ט"ו בשבט: ארגון 'בטרם' לבטיחות ילדים קורא להורים

   

לקראת ט"ו בשבט: ארגון 'בטרם' לבטיחות ילדים קורא להורים להרחיק מילדים מתחת לגיל 5 מאכלים קשים, עגולים, חלקים וקטנים

בשנת 2011 נרשמו 6 מקרי מוות כתוצאה מחנק, כולם בקרב ילדים בגילי 3-0

 חנק מהווה את סיבת המוות המובילה בשנת החיים הראשונה והיא אחראית ל-52.7% מכלל מקרי התמותה מפגיעה לא מכוונת בקבוצת גיל זו. גם בקבוצת הגילאים 1-2 היא מהווה סיבה מהותית האחראית ל-8.5% מאותם המקרים.  

בשנת 2011 נרשמו 6 מקרי מוות כתוצאה מחנק. כל מקרי התמותה מחנק היו בקרב ילדים בגילי 3-0. שלושה ממקרי המוות מחנק היו חנק ממזון.

 לקראת ט"ו בשבט, חג הפיצוחים והפירות היבשים, אנו יוצאים בקריאה להורים להרחיק מילדים מתחת לגיל 5 מאכלים קשים, עגולים, חלקים וקטנים.

 אייל מושיוב, יו"ר הועדה לקידום בטיחות ילדים:

היפגעויות ילדים כתוצאה מתאונות הם מגיפה אמיתית. עלינו, המבוגרים מוטלת האחריות להשגיח על ילדינו הקטנים ובעיקר למנוע תאונות. עם מעט תשומת לב נוכל למנוע פגיעות מיותרות.

 ילדים עד גיל 5 נמצאים בסיכון לחנק ממזון

ילדים קטנים אינם מסוגלים מבחינה התפתחותית לאכול את כלל המזונות. לילדים עד גיל 5 אין שיניים טוחנות, הם עדיין לומדים כיצד לאכול, ללעוס ולבלוע מזון. בנוסף, רפלקס השיעול שנועד לפלוט חפץ זר שחדר לדרכי הנשימה אינו מפותח דיו אצלם.

אורלי סילבינגר, מנכ"ל ארגון 'בטרם' לבטיחות ילדים:

"המאכלים המסוכנים ביותר העלולים לגרום לחנק אצל ילדים מתחת לגיל 5 הם מאכלים קטנים, עגולים, חלקים או קשים. יש להקפיד  על הגשת מאכלים מתאימים לגיל הילדים ולהגישם אותם באופן בטוח".

מומלץ להימנע מלתת לילד מאכלים עגולים, קשים, חלקלקים, סופחי נוזלים, דביקים, קטנים מידי או גדולים מידי, שעלולים להיות מסוכנים אלא אם הם הותאמו לילד:

*                     נקניקיות יש לחתוך קודם לאורך ורק לאחר מכן לרוחב

*                     ירקות ופירות קשים, כמו גזר ותפוח, יש לחתוך לחתיכות קטנות או לבשל ולמעוך

*                     ירקות ופירות קטנים, כמו עגבניות שרי וענבים, יש לחצות לשניים

*                     עוף ובשר יש לחתוך לחתיכות קטנות הניתנות ללעיסה, ללא עור שומן ועצמות

*                     יש להוציא עצמות מדגים לפני הגשתם לילד

*                    זיתים עם חרצנים יש לגלען ולחתוך לחתיכות קטנות ולא לתת אותם שלמים עם החרצן

*                    אין לתת לילדים מתחת לגיל 5 אגוזים, פופקורן, פיצוחים, גרעינים, סוכריות מציצה או סוכריות על מקל, צימוקים וחמאת בוטנים

                      העלולה להכיל חתיכות בוטנים

*                    אין לתת לילדים מתחת לגיל 3 מסטיקים, מרשמלו, סוכריות טופי, סוכריות ג'לי, וסוכריות עדשים

 לאכול נכון, לאכול בטוח, לאכול רגוע

*          בזמן האוכל הושיבו את הילד ליד השולחן והקפידו על חגירתו אם הוא יושב בכיסא אוכל

*           אל תאפשרו לילד לאכול תוך כדי ריצה, משחק, צחוק או בכי, אז סכנת החנק גדולה יותר

*           חיתכו את האוכל לחתיכות קטנות ועודדו את הילד לאכול לאט וללעוס היטב את האוכל

*           צפו בילד והשגיחו עליו בזמן שהוא אוכל

לפרטים נוספים ניתן להיכנס לאתר "בטרם"  www.beterem.org