​​​​​פיקוח וטרינרי על מוצרי מזון מן החי

נושא הפיקוח על מוצרי מזון מן החי מהווה את אחד ​הנדבכים המרכזיים בפעילותו של השירות הווטרינרי. במסגרת פעילות זו, שמים דגש רב על בקרה ופיקוח בעסקים אשר מייצרים, מאחסנים, מובילים ומוכרים מזון מן החי. על עסקי מזון אלו נמנים, בין השאר, מפעלי בשר, בתי קירור, אטליזים, רכבים להובלת מזון, מסעדות, רשתות שיווק ועוד.

הפיקוח הווטרינרי כולל בפעולותיו הסברה בקרב תושבי העיר, כדי לעודדם ולהפכם לשותפים פעילים בנושא הפיקוח על איכות הבשר ומוצריו ומאידך פועל לאכיפת החוק למניעת תחלואה הנגרמת כתוצאה מצריכת מזון מזוהם.

הפיקוח הווטרינרי מטפל מיידית בתלונות הציבור על מוצרי מזון מן החי החשודים כאינם ראויים למאכל או על בתי עסק המוכרים מוצרי מזון בתנאים תברואיים ירודים. ​

ביקורות ופיקוח וטרינרי בעסקים

השירות הווטרינרי העירוני הינו גורם מרכזי באישור רישיונם של מרבית העסקים לממכר מזון מן החי בעיר. נציגי השירות הווטרינרי עורכים ביקורות בעסקים שמייצרים, מאחסנים ומוכרים מוצרי מזון מן החי (בשר, עופות, דגים ומוצריהם) באטליזים, בבתי האוכל, אולמי שמחות, מפעלים, מסעדות, מוסדות, מפעלי הסעדה (קייטרינג) מינימרקטים, מכולות ומעדניות.​

מטרת הביקורת שעורך השירות הווטרינרי היא לאתר ליקויים בבית העסק אשר עלולים לסכן את בריאות הציבור ולהביאם לידיעת בעל העסק על מנת שיתקנם. תיקון הליקויים מלווה על ידי נציגי השירות הווטרינרי עד לשלב מתן הרישיון. במקרים חמורים בהם לא משתף בעל העסק פעולה ומסכן בהמשך פעילותו את ציבור הלקוחות, ממליץ השירות הווטרינרי על הפסקת פעילותו של העסק עד לתיקון כל הליקויים. במקרים בהם מתגלים במהלך הביקורת מוצרי מזון שאינם ראויים למאכל אדם, בסמכותו של הרופא הווטרינרי העירוני להשמידם במקום

דגשים בביקורת:

  • שמירת כללי תברואה נאותים לאחסנת מוצרי בשר לסוגיו השונים. 
  • בדיקת אמצעי קירור בהתאם לסוג המוצר (מצונן/קפוא), מקור הבשר, סימון המוצר, תאריך תפוגת המוצר והאם הוא ראוי למאכל אדם.
  • ייעוץ, הסברה והדרכה תוך שאיפה מתמדת לשיפור המצב בעסק. 

בדיקות טרם שיווק

בדיקות טרם שיווק הינן בדיקות הנערכות על ידי נציגי השירות הווטרינרי העירוני לכל הרכבים המובילים מזון ומוצרי מזון מן החי, אשר מקורם בעיר אחרת וזאת טרם שיווקו של המזון לבתי העסק השונים בעיר. מטרת הבדיקות היא לבחון את מקורו של המזון ואיכותו, תנאי הובלתו וטמפרטורת ההובלה. כל זאת במטרה למנוע שיווק של מזון מן החי באיכות ירודה העלולה לסכן את בריאות הציבור. 

כל רכב המוביל מוצרים מן החי עובר ביקורת בתחנה לבדיקות משנה הממוקמת במשרדי השרות הווטרינרי העירוני לפני הפצת המוצרים בעסקים השונים. בכל יום נבדקים כ-100 רכבים, ובסך הכל נבדקים בכל שנה עשרות אלפי טון בשר, עופות, דגים ומוצריהם. במסגרת בדיקות אלו נפסלים בכל שנה עשרות רבות של רכבים המובילים בשר, עופות, דגים ומוצריהם, אשר נמצא כי אינם ראויים לשיווק.

בבדיקה זו מושם דגש על:

  • בדיקת הרכב – ניקיון, רישוי, העמסת הרכב באופן המבטיח פיזור נכון של הקירור, תקינות ארגז הקיבול, מערכת הקירור והפעלתה הרצופה, דרגת הקירור בהתאם לסוג המוצר המובל (קפוא/מצונן).
  • בדיקת הנהג – היגיינת הגוף והביגוד.
  • בדיקת התיעוד המלווה את מוצרי המזון – בדיקת רשיונות עסק, יצרן, תעודות ווטרינריות שנופקו על ידי הרופא הווטרינר במפעל או בבית הקירור, המאשרות כי המוצרים נבדקו ונמצאו ראויים לשיווק וכן תעודות משלוח וההתאמה ביניהם ובין סוגי המוצר המובלים ברכב.
  • בדיקת הטמפרטורות – בדיקת טמפרטורה בחלל הרכב ובמוצרים המשווקים כדי לוודא האם היא עונה על דרישות החוק והאם נשמרה "שרשרת הקירור" של המוצר ממקום שיווקו ועד להגעתו לבדיקה.
  • בדיקת מוצרי המזון שברכב – בדיקה אורגנולפטית – חושית (צבע, מרקם, ריח)
  • בדיקת סימון המוצרים כולל תאריך אחרון לשיווק של המוצרים. כמו כן נלקחות לעיתים בדיקות למעבדה על מנת לבחון את איכות המוצרים המשווקים. בסיום הבדיקה מוחתמות תעודות המשלוח והתעודות הווטרינריות של המוצרים בחותמת השירות הווטרינרי. חותמת "נבדק והותר" תופיע על גבי תעודות המשלוח/חשבוניות של המוצרים אשר נמצאו על ידי צוות הבדיקה כראויים לשיווק. חותמת "נפסל לשיווק" תופיע על גבי תעודות המשלוח/חשבוניות של המוצרים אשר נמצאו על ידי צוות הבדיקה כלא ראויים לשיווק

שעות פעילות התחנה:

  • ימים א',ג',ד',ה':            15:45 - 06:00
  • יום ב':                        18:00 - 06:00
  • ​יום ו':                         13:00 - 06:00

יעוץ ופיקוח על הסעדה במוסדות עירוניים

  • פיקוח על מפעלי הסעדה (קייטרינג) המספקים ארוחות למוסדות חינוך ורווחה בעיר.
  • פיקוח על שינוע הארוחות.
  • פיקוח על הטיפול במזון "בנקודת הקצה" (במטבח).

עצות שימושיות לצרכנות נכונה​

נציגי השירות הוטרינרי העירוני עורכים ביקורות יום יומיות על השיווק והמכירה של מוצרי מזון מן החי בעסקי המזון בעיר, אך אין בכך כדי למנוע באופן מוחלט שיווקם של מוצרים שאינם ראויים למאכל העלולים לסכן את בריאות הציבור. על כן, גם לכם כצרכנים, יש אחריות כלפי עצמכם ובני ביתכם להיות עירניים ומודעים ולקנות בתבונה. במקרים בהם יש ספק לגבי איכות המוצרים הנמכרים לכם, אנא התקשרו למוקד 106 אשר יעביר לשירות הוטרינרי את פרטי פנייתכם, וזו תטופל באופן מיידי.

מדריך לקנייה וטיפול נכון בבשר, עופות ומוצריהם​ |  מדריך לקנייה וטיפול נכון בדגים, ביצים ומזון מוכן​​