הפעל נגישות לקוראי מסךנגישותדלג לתוכן מרכזי

ראשי העיר בהווה ובעבר

סדר הופעה 8
תיאור

​משה גבין נולד באוקראינה. כבר בצעירותו היה פעיל ב"החלוץ" וחבר בקבוצת ההכשרה "על המשמר". בשנת 1926 נאסר בשל פעילותו הציונית והוגלה לסיביר. משהוחלף מאסרו בגירוש לארץ ישראל, עלה בשנת 1929 והתיישב בראשון לציון. הצטרף לקבוצת "משמרות" שליד פרדס חנה, יחד עם מגורשים נוספים מיוצאי רוסיה. עבד מספר שנים בפרדסים, בבניין והיה חבר באגודת פועלי הבנין עד שנת 1936.
בתקופת מאורעות תרצ"ו (1936), טיפל משה גבין בהבאת 200 משפחות מפליטי יפו אל ראשון לציון. הפליטים הובאו אל החולות, לשכונת עזרה וביצרון (נווה אליהו כיום). היה זה הניסיון הראשון באותם ימים להקים שכונה בחולות. בראשית שנות ה- 40 נבחר לתפקיד מזכיר מועצת הפועלים בראשון לציון. כיהן בתפקידו זה כעשר שנים עד לבחירתו לראשות עיריית ראשון לציון. הייתה זו הפעם הראשונה להעברת השלטון המוניציפלי במושבה לידי ציבור הפועלים ההסתדרותי.
בתקופתו גדלה אוכלוסיית העיר פי שלושה. עם בוא גלי העלייה הגדולה זרמו העולים לשני כיוונים- לשיכון המזרח שבמזרח העיר ולעזרה וביצרון (נווה אליהו) במערבה, והושקעו מאמצים רבים לביסוסן של שתי השכונות ולקליטת תושביהן.

נשוי למרים

תמונה